اجرای آبیاری تحت فشار در فقدان تحویل حجمی آب حیات آبهای زیرزمینی را تهدید میکند
- شناسه خبر: 31140
- تاریخ و زمان ارسال: ۲۱ شهریور ۱۴۰۳ - ۰۸:۴۶
- بازدید : 28
- نویسنده: سمیه رضاخانی
عضو هیئت مدیره انجمن آب و خاک پایدار ایران با اشاره به اعلام خطر دانشگاههای داخلی و خارجی، درباره استفاده از سیستم آبیاری تحت فشار در شرایط کنونی کشور گفت: به دلیل عدم اجرای «تحویل حجمی آب» استفاده از این روش، حیات آبخوانها را تهدید میکند.
محسن موسوی خوانساری با بیان این که بهرهمندی از سیستمهای نوین آبیاری میتواند وضعیت کشاورزی را کنترل کند، خاطرنشان کرد: هماکنون راندمان آبیاری در بخش کشاورزی کشور 45 درصد است و با بهرهمندی از روشهای نوین آبیاری و رعایت دیگر اصول و ضوابط، راندمان آبیاری به بیش از 70 درصد خواهد رسید.
وی در عین حال «تحویل حجمی آب» در بخش کشاورزی را نکته کلیدی در دستیابی به اهداف اصلی و نهایی استفاده از روشهای نوین آبیاری عنوان کرد و گفت: مساله مهم این است که به دلیل عدم اجرای تحویل حجمی آب در مزرعه و بخش کشاورزی عملا استفاده از سیستم آبیاری تحت فشار نه تنها در کاهش مصرف آب و حفظ آبخوانها موثر نیست، بلکه آسیبهای جبران ناپذیری را متوجه آبخوانها و منابع آب زیرزمینی کشور میکند.
این کارشناس ارشد صنعت آب تصریح کرد: از آنجایی که در اکثر مناطق کشور از جمله فلات مرکزی زمین گسترده و منابع آبی کم است، کشاورز در صورت عدم اجرای تحویل حجمی آب و با بهرهمندی از سیستم آبیاری تحت فشار تصمیم میگیرد از محل منابع آب صرفهجویی شده، زمین زیر کشت خود را توسعه و گسترش دهد و دقیقا همین مساله موجب عدم دستیابی به هدف اصلی استفاده از سیستم آبیاری نوین (یعنی کاهش میزان مصرف آب و افزایش بهرهوری آب در بخش کشاورزی) میشود.
عضو هیئت مدیره انجمن آب و خاک پایدار ایران یادآور شد: مساله افزایش تولیدات کشاورزی باید با رعایت اصول مناسب در جهت کاهش مصرف آب حل شود به شکلی که در نهایت با آبخوانهای خالی مواجه نشویم.
موسوی خوانساری خاطرنشان کرد: در فضای بینالمللی و دانشگاههای داخلی و خارجی، درباره استفاده از سیستم آبیاری تحت فشار در شرایط کنونی کشور اعلام خطر شده است، چرا که با افزایش مصرف آب، آبخوانها را تهدید میکند.
موسوی خوانساز استفاده از روشهای نوین آبیاری از جمله سیستم آبیاری تحت فشار در بخش کشاورزی را در افزایش بهرهوری آب در بخش کشاورزی، کاهش میزان مصرف آب، بهبود تناژ محصول نهایی، روشی بسیار مفید و موثر دانست، اما این امر مشروط با اجرای سیاستهای مکمل و تکمیلی مانند تحویل حجمی آب است.
بنا بر این گزارش طرح های تحویل حجمی آب باید با تشکیل تعاونی های آب بران و با همکاری وزارت نیرو و وزارت کشاروزی انجام شود که توافق دو مجموعه در این مرحله هنوز اجرایی نشده است.
پاون
ارسال دیدگاه
نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد