نیاز به اجرای صحیح الگوی کشت
- شناسه خبر: 30999
- تاریخ و زمان ارسال: ۱۲ تیر ۱۴۰۳ - ۰۱:۵۰
- بازدید : 48
- نویسنده: سمیه رضاخانی
فرقی نمیکند چاهها غیرمجاز باشند یا مجاز؛ وقتی کسی آب اضافه بر قاعده از زیر زمین برداشت کند، زیر پای ایرانیان خالی میشود. این اضافهبرداشتها ایران را خشکتر میسازند و بحران میآفرینند.
90درصد منابع آبی کشور در بخش کشاورزی مصرف میشود. سالها تلاش دولتهای مختلف برای بستن چاههای غیرمجاز و جلوگیری از اضافه برداشت آب از منابع زیرزمینی باعث شده تا به نقطه مطلوب نرسیم، چه اینکه فیروز قاسمزاده، سخنگوی صنعت آب ایران بهتازگی اعلام کرد که 11هزار چاه مجاز کشاورزی با مصرف بیش از الگو در سال جاری شناسایی شده و 15درصد از برداشت آبهای زیرزمینی مربوط به چاههای غیرمجاز است. به حکم قانون، وزارت نیرو وظیفه دارد جلوی اضافهبرداشت چاههای دارای پروانه را بگیرد و چاههای غیرمجاز را ببندد.
چه کار باید کرد؟
کارشناسان میگویند: باید سالانه 14.7درصد از میزان برداشت آب از سفرههای زیرزمینی کم شود و حتی اگر همه چاههای غیرمجاز مسدود شود، تنها 6.8درصد از برداشت آب کاسته میشود. برای رسیدن به نقطه مطلوب لازم است 7.9 واحد درصد هم از میزان برداشت آب چاههای غیرمجاز کم شود که البته سخت است و حتی اعتراض کشاورزان را به همراه داشته است.
اما در دولت سیزدهم طبق تعامل صورتگرفته این اعتراضها به حداقل رسیده و آنها با سیاست دولت ازجمله نصب کنتور هوشمند روی چاههای برقی، کاهش برداشت تا میزان تعیینشده در پروانه و اصلاح پروانهها مطابق با تغییر و تحولات اقلیمی همراه شدهاند.
یک اقدام مهم مانده که کمتر جدی گرفته میشود. این اقدام اصلاح الگوی کشت است که هرچند 2سال پیش کلید آن زده شد، اما گزارشی از وضعیت پیشرفت اجرایی آن منتشر نشده است. برخی گزارشها نشان میدهد که این طرح بهخوبی اجرا نشده؛ چراکه آمارها بیانگر این است که 35درصد چاههای برقی در حد مجاز و 35درصد دیگر تا 2برابر حد مجاز آب برداشت میکنند، 20درصد از چاهها بیش از 3برابر و همچنین 10درصد دیگر نیز تا 10برابر حد مجاز بهصورت سالانه از سفرههای آب زیرزمینی آب برداشت میکنند.
روزنامه همشهری
ارسال دیدگاه
نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد