راهکار رفع چالش صنعت آب
- شناسه خبر: 16173
- تاریخ و زمان ارسال: ۲۰ تیر ۱۳۹۶ - ۰۳:۰۷
- نویسنده: روابط عمومی
در تعیین ماموریت های فدراسیون آب از ابتدا تا کنون تلاش بر این بوده که دیدگاه های نمایندگان تشکل بخش خصوصی، کارشناسان و خبرنگاران صنعت آب جمع آوری شود و پس از تحلیل ساختاری و نهادی و آسیب شناسی دقیق فرایند سیاست گذاری در صنعت آب ایران و نقش و جایگاه اصلی فدراسیون آب مشخص شود .
حل ریشه ای چالش های موجود در صنعت آب کشور تنها در صورتی محقق خواهد شد که دولت ، بخش خصوصی ، فعالان محیط زیستی و سایر ذی نفعان این حوزه به درکی مشترک از علل ناکارآمدی سیاست های اتخاذ شده برسند و از سویی بر سر راهکار رفع این چالش ها به اجماع میان همه ذی نفعان دست یابند. بر این اساس ، فدراسیون صنعت آب کشور در تعیین ماموریت های خود ، از ابتدا تلاش کرده با ارتباطی موثر میان حوزه های صنعت آب به آن اخماع دست یابد . مهندس عبدالرضا فروغی ، نایبرییس اول هیأت مدیره فدراسیون صنعت آب ایران در گفت و گو با “آبنگار“درباره چگونگی این ارتباط توسط فدراسیون صنعت آب کشور سخن می گوید:
عبدالرضا فروغی / عکس : سیدجوادجلالی
فدراسیون صنعت آب چه هدفی را دنبال می کند ؟
در آغاز میتوان به این نکته اشاره کرد که در تعیین ماموریت های فدراسیون آب از ابتدا تا کنون تلاش بر این بوده که دیدگاه های نمایندگان تشکل بخش خصوصی، کارشناسان و خبرنگاران صنعت آب جمع آوری شود و پس از تحلیل ساختاری و نهادی و آسیب شناسی دقیق فرایند سیاست گذاری در صنعت آب ایران و نقش و جایگاه اصلی فدراسیون آب مشخص شود . آنچه که نمایندگان تشکل ها بر آن اتفاق نظر داشته اند این است که فدراسیون باید صدای صنعت آب در حوزه سیاستهای اقتصادی ، صنعتی و قانونگذاری باشد. از همین منظر مهمترین ماموریت های فدراسیون آب ، بهبود محیط کسب و کار صنعت آب ایران و دفاع از حقوق و حمایت از منافع مشترک اعضاء تعریف شد.
چشم انداز فدراسیون آب در رفع چالش های پیش روی صنعت آب چیست و با توجه به اینکه عمر زیادی از تشکیل این فدراسیون طی نشده ، چه اقدامات عملی درین باره صورت گرفته است؟
معتقدیم حل ریشه ای چالش های موجود در صنعت آب کشور تنها در صورتی محقق خواهد که دولت ،بخش خصوصی ، فعالان محیط زیستی و سایر ذی نفعان این حوزه به درک مشترکی از علل ناکارآمدی سیاست های اتخاذ شده درسال های اخیر و از سوی دیگر ، بر سر راهکار رفع این چالش ها ، به اجماع میان همه ذی نفعان برسند.در این راستا آنچه که بعنوان اهداف یکساله فدراسیون آب و بر اساس برنامه تدوین شده در دستور کار قرار گرفته است ; پیگیری وصول مطابقات معوقه شرکت های خصوصی از دولت ، حل مسئله تأمین مالی پروژه های صنعت آب و موضوع اصلاح و واقعی سازی تعرفه های آب است که ربای این سه موضوع ، کار گروه های خصوصی در فدراسیون آب تشکیل شده است که خوشبختانه نمایندگان انجمن صنفی شرکت های صنعت آب و فاضلاب نیز در این گروه ها حضور موثری داشته اند . منظور از واقعی سازی قیمت آب در عین حال اصلاح ساختار هم هست ، یعنی اصلاح و منطقی سازی ساختار تمام ارکان تاثیرگذار در مدیریت حوزه آب اعم از نیرو، کشاورزی، محیط زیست و منابع طبیعی که در صورت لزوم ایجاد یک ساختار جدید را می طلبد.
یکی از بندهای مأموریت فدراسیون آب ، افزایش مشارکت اثربخش میان بخش خصوصی صنعت آب در فرایندهای تصمیم گیری و سیاست گذاری های عمومی است .تا به حال، این بند در تصمیمات ملی صنعت آب از چه جایگاهی برخوردار بوده و آیا توانسته تاثیرگذار باشد یا خیر ؟
فدراسیون آب در مراحل نخستین فعالیت خود قرار دارد و تا کنون تلاش های صورت گرفته ، متمرکز بر سازماندهی و همسو سازی مطالبات اعضاء بوده است ، اما تمامی اعضا فدراسیون در این نکته اتفاق نظر دارند که تاثیر گذاری بر سیاست های مرتبط با صنعت آب ، در جهت تأمین منافع بخش خصوصی ، نیازمند در اختیار داشتن جایگاهی معتبر در ساختار تصمیم سازی و سیاست گذاری این صنعت در کشور است. از این رو برنامه ای تدوین شده تا فدراسیون صنعت آب بتواند در برخی از شوراهای مشورتی و همچنین سایر بخش های تاثیرگذار در صنعت آب ، مانند کمیسیون آب و کشاورزی مجلس ، صاحب کرسی شود . البته توجه به این نکته ضروری است که تحقق این هدف نیازمند حمایت همه جانبه تشکل های عضو فدراسیون و پشتیبانی اتاق بازرگانی ایران از نقش آفرینی فدراسیون آب در این زمینه است .
این ارتباط با حوزه قانونگذاری و مجلس تا به حال به چه صورت بوده و مهمترین اقدامات تاکنون در این خصوص چیست؟
تلاش کرده ایم با نمایندگان مجلس و به ویژه اعضای کمیسیون کشاورزی ، آب و منابع طبیعی ، ارتباط برقرار کنیم و دیدگاههای کلیدی بخش خصوصی را در حوزه مسائل استراتژیک صنعت آب به آنها منتقل کنیم که به عنوان نمونه میتوان به برگزاری نشست با آقای دکتر کیخا ، عضو کمیسیون کشاورزی ، آب و منابع طبیعی اشاره کرد.در عین حال کسب کرسی در کمیسیون آب و کشاورزی مجلس و همچنین تشکیل یک کمیته تخصصی آب در مرکز پژوهش های مجلس با حضور نمایندگان فدراسیون آب در برنامه یکساله فدراسیون دیده شده است.
در حوزه شناسایی فدراسیون آب به نهادها و سازمان های دولتی و خصوصی تاکنون چه اقداماتی صورت گرفته است ؟آیا برنامه های ویژه ای در نحوه عضوگیری اعضا ، برگزاری پنل ، همایش و … دنبال می شود ؟
تاکنون چندین نشست با معاونان وزیر نیرو به ویژه آقایان مهندس دائمی و میدانی و همچنین جناب آقای مهندس جانباز و همکاران ایشان با هدف معرفی و تشریح برنامه ها و اهداف فدراسیون آب برگزار شده است و بصورت دوره ای ، گزارش هایی در مورد مهمترین طرح ها و پیشنهاد های فدراسیون آب برای رفع دغدغه های فعالان صنعت آب ارائه شده است . در مورد نحوه عضوگیری ، نکته ای که میتوان به آن اشاره کرد این است که فدراسیون آب از عضویت تمامی فعالان و تشکل های مرتبط با صنعت آب ، استقبال می کندو این موضوع را پیش نیاز ارتقاء جایگاه و افزایش توان تاثیرگذاری بر سیاست های کلان صنعت آب ، در راستای منافع بخش خصوصی می داند. درباره برگزاری پنل ها و همایش ها نیز می توان به این موضوع اشاره کرد که در جریان طراحی مدل سازماندهی و تدوین برنامه راهبردی فدراسیون آب فهرستی از رویدادهای مد نظر در یکسال آینده ، اعم از همایش های تخصصی ، سمینارها و … تهیه شده که بر مبنای اولویت های پیش بینی شده در برنامه یکساله ، در دستور کار قرار خواهد گرفت . اما در این زمینه مهمترین چالش پیش روی فدراسیون ، کمبود منابع مالی مورد نیاز برای برگزاری این رویدادهاست که نیاز به جذب حامیان مالی را تشدید می کند .
نحوه ارتباط فدراسیون آب با تشکل های زیر مجموعه نظیر شورای هماهنگی و … چگونه است ؟
ارتباط مستمر و تعامل موثر با تشکل های مرجع و تاثیر گذار از رویکردهای اصلی فدراسیون صنعت آب ایران است . طی یکسالی که از آغاز به کار رسمی فدراسیون می گذرد، ارتباط با شورای هماهنگی تشکل های صنفی ، فنی و حرفه ای کشور و تبادل نظر با مدیران آن ، از طریق برخی از اعضای هیأت مدیره فدراسیون که در شورای هماهنگی تشکل ها نیز فغال هستند ، برقرار بوده و در برخی موضوعات مشترک ، نقطه نظرات خود را مطرح کرده ایم . اگرچه ارتقای سطح این ارتباطات و افزایش زمینه های همکاری با سایر تشکل ها در جهت انسجام بخشی به برنامه ها و تجمیع قدرت بخش خصوصی ضروری است ، به طور ویژه از توسعه همکاری ها با شورای هماهنگی استقبال می کنیم.
با توجه به ابنکه فعالیت های فدراسیون آب نیاز به کار کارشناسانه دارد و مشمول هزینه است ، این نیاز چگونه برآورده می شود؟
واقعیت این است که کمبود منابع مالی مورد نیاز برای اجرای برنامه های مصوب فدراسیون صنعت آب مهمترین چالش و مانع پیش روی ما در شرایط فعلی است. حمایت مالی تشکل های عضو از اهداف مصوب فدراسیون ، که بطور عملی در راستای تأمین منافع مشترک همه فعالان بخش خصوصی عمل می کند ، در بر طرف کردن این چالش ها حیاتی است. همچنین مشارکت فعال و پشتیبانی شرکت های بزرگ فعال در صنعت آب از برنامه های این فدراسیون تاثیر بسیار مهمی در تحقق اهداف مورد نظر خواهد داشت . بهره گیری از نقطه نظرات نخبه گان و پیگیری مطالبات کلیدی بخش خصوصی نییازمند صرف هزینه هایی است که تأمین منابع مالی لازم برای این کار با اتکای صرف به درآمدهای حاصل از حق عضویت تشکل ها میسر نخواهد بود . همچنین در تلاش هستیم بخش دیگری از منابع مورد نیاز برای اجرای برنامه ها را از طریق حمایت اتاق بازرگانی ایران تأمین کنیم.
منبع : ماهنامه آبنگار
برچسب ها: عبدالرضا فروغی ، فدراسیون آب ، فدراسیون صنعت آب ، صنعت آب کشور ، ذی نفعان آب
ارسال دیدگاه
نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد