نشست مشترک اعضا هیئت رییسه اتاق ایران و هیات مدیره فدراسیون صنعت آب ایران
- شناسه خبر: 16273
- تاریخ و زمان ارسال: ۱۹ اسفند ۱۴۰۲ - ۰۵:۱۵
- بازدید : 36
- نویسنده: روابط عمومی
روز شنبه ۲۴ تیر ماه 1402
نشست مشترک اعضا هیئت رییسه اتاق ایران و هیات مدیره فدراسیون صنعت آب ایران روز شنبه ۲۴ تیر ماه برگزار شد .
در این جلسه ابتدا آقای دکتر حاجی کریم رییس فدراسیون صنعت آب ایران ضمن عرض تبریک مجدد با رییس و هیئت رییسه جدید اتاق ایران برای این عزیزان در این مسئولیت خطیر آرزوی توفیق کردند .
سپس آقای مهندس حاجی مرادی، مدیر برنامه ریزی و پژوهش فدراسیون صنعت آب ایران، فایل پاورپوینت (برای دریافت فایل، اینجا کلیک کنید) با موضوع حفظ منابع آب و صنعت آب کشور و بررسی برخی از موارد بخش آب لایحه برنامه هفتم توسعه کشور را ارائه نمودند.
در ادامه آقای دکتر حاجی کریم رییس فدراسیون صنعت آب ایران، به وضعیت اسف بار صنعت آب اشاره نموده و افزود : متاسفانه صنعت آب در شرایطی مشغول به کار است که محصولش چه در بخش آب شیرین کن، چه آبرسانی و چه تصفیه آب و بازچرخانی به دلیل عدم توجه به قیمت واقعی آب و بی توجهی به ارزش اقتصادی محصول تولیدی ندارد عملا زیان ده و فاقد جدابیت برای سرمایه گذاری است .
وی ادامه داد : نیروی انسانی کارآمد و متخصص در صنعت آب ایران که بدون اغراق که در برترین سطوح دانش فنی در چهار قاره جهان هستند و در قالب صدور خدمات فنی و مهندسی فعالیت می کنند متاسفانه با توجه به عدم سرمایه گذاری در بخش آب که ناشی از همین نگاه بوده با مهاجرت افراد متخصص و نخبه این صنعت مواجه است بسیاری از بنگا ههای این صنعت در حال تعطیلی و یا تغییر کاربری هستند. وی همچنین گفت سرمایه گذاری در صنعت احداث کم بازده و در صنعت آب زیان ده است و نمی توان برای آن نرخ بازگشت سرمایه مشخص کرد.
آقای دکتر حاجی کریم ادامه داد : به اعتقاد ما در لایحه برنامه هفتم اگر بتوانیم به سمت و سوی قوانین برنامه سوم و روشهای BOT و مشارکتی برویم این توان وجود دارد که موضوع سرمایه گذاری در صنعت آب را در برنامه هفتم تا حدودی حل کنیم و می شود امیدوار بود که صنعت آب بتواند در مهار موضوعات مربوط به آب کنش گری و ایفای نقش نماید در غیر این صورت اگر نتوانیم به آن سمت برویم که در سال های اخیر هم نرفتیم و گواه آن است که بعد از سال 1392 علیرغم تلاشهایی که در مورد پروژه های راه و مشارکت عمومی و خصوصی صورت گرفت هنوز ما قانون واحد برای مشارکت نداریم و آن چه که هست تبصره 4 و بخشی از قانون احکام است و هویتی به عنوان مشارکت عمومی و خصوصی ندارد و هر چه که از مرکز پژوهش های مجلس، کمیسیون عمران ، کمیته اجرایی فنی اجرایی پیگیری کردیم متاسفانه هنوز به جایی نرسیده ایم و اگر نتوانیم از برنامه هفتم استفاده کنیم قطعا چیزی از صنعت آب کشور باقی نخواهد ماند.
وی افزود : پیشنهادات مدونی در خصوص برنامه هفتم توسعه در فدراسیون تهیه کرده ایم که نیاز به حمایت اتاق داریم که بتوانیم برنامه ها و سازوکارهایی که عمدتا مربوط به سرمایه گذاری در بخش آب منجمله بخشی از معافیتها و مشوق هاست را داشته باشیم .
رییس فدراسیون صنعت آب در ادامه گفت : در ابتدای دولت قبل، افزایش 1درصدی افزایش مالیات از 8 به 9 درصد و اختصاص آن به توسعه و بهبود زیرساخت های کشور و نظام سلامت کشور انجام شد که تاثیر آن را در دوران همه گیری کرونا مشاهده کردیم.
امروز وضعیت آبی کمتر از دوران کرونا نیست بلکه شاید بیشتر باشد، یکی از پیشنهاداتی که وجود دارد؛ افزایش نرخ مالیات بر ارزش افزوده و تخصیص بخشی از آن به عنوان آورده نقدی دولت در پروژه های مشارکت است که این موضوع می تواند به عنوان گشایشی در انجام پروژه های آب باشد.
در ادامه آقای مهندس سعیدآبادی، نایب رییس فدراسیون صنعت آب ایران اضافه کرد :به نظر من اتاق بایستی ضمن استفاده از ظرفیتهای فدراسیونها موجبات چابک سازی خود را فراهم نماید . متاسفانه اتاق ایران بعد از تشکیل فدراسیونها که بسیار تصمیم درستی بود ، آنها را رها کرد و در ساختار اتاق هم جایگاهی برای آنها تعریف نشد حال آنکه فدراسیونها می توانستند بازوی مشورتی بسیار قوی در تخصص های مختلف به منظور کمک به اتاق ایران باشند و اینکه ظرفیتی ایجاد شود و با تزریق منابع بسیار اندک مالی رها شوند کار درستی نبوده است .قطعا با تغییر رویکرد در دوره دهم اتاق ایران و بکارگیری و استفاده درست از فدراسیونها ، اتاق با فراق بیشتر می تواند به معنای واقعی به رسالت اصلی خود یعنی حفظ و صیانت از فضای کسب و کار بخش خصوصی بپردازد
در عین حال میبایستی تمام توان را بکار گرفت تا از پراکندگی و تفرق تشکلها و انجمنها در مواجهه با بخشهای مختلف کارفرمایی و دولتی و ... جلوگیری کرد تا صدای واحدی از بخش خصوصی شنیده شود .
یکی دیگر از معضلات موجود بخش خصوصی در حال حاضر نبود آمار واقعی از تعداد شرکتها و بنگاههای خصوصی است که در کشور فعالیت دارند و خارج از حوزه اتاق فعالیت می کنند و این پراکندگی هم آسیب جدی به پیکره بخش خصوصی وارد کرده است که میبایست فکری در این ارتباط شود .
آقای مهندس رضائی، نایب رییس دوم فدراسیون صنعت آب ایران نیز بیان داشت:1. در تمامی موارد ارایه شده ، تاثیر تغییر اقلیم بر چرخه آب کشوردر آتی ارائه نشده است . فقط در این حد می توان گفت که در سی سال گذشته متوسط دمای کشور ۱/۱ درجه افزایش یافته این در حالیست که تغییر اقلیم و به تبع آن افزایش دمادر سال های اخیر افزایشی تر شده و به گفته کارشناسان حدود ۲ درجه افزایش دما منجر به افزایش ۲۷ میلیارد متر مکعب تبخیر خواهدشد
درسالهای گذشته وزارت نیرو برآن شد که به منظور تقویت صدور خدمات، صندوقی را راه اندازی کند تا حق الزحمه مطالعات و طراحی مشاوران که بخش کوچک هزینه ای بوده در طرح های بین المللی از آن تامین شود که از عواید آن می توان به افزایش احتمال برنده شدن کنسرسیومهای طرح و اجرا در مناقصات بین المللی اشاره نمود و دیگرمزیت آن تهیه اسناد براساس تولیدات شرکت های تامین کننده ایرانی و معرفی آن ها به عنوان وندور لیست ها است که البته متاسفانه محقق نشد.
آقای مهندس علیاری،عضو هیات مدیره فدراسیون صنعت آب ایران در ادامه گفت: در شرایط فعلی و با توجه به مشکلات دولت در تامین اعتبار طرح های تملک دارائیهای سرمایه ای و وجود طرح های بی شمار در کشور ، مهمترین کاری که می توان کرد این است که دولت به مدیریت منابع مالی موجود بپردازد و با اولویت تخصیص اعتبار را به طرح ها و پروژه هایی که پیشرفت فیزیکی بالایی دارند و با تخصیص اعتبار اندک به مرحله افتتاح و بهره برداری میرسند اختصاص دهد تا به نوعی سرمایه های موجود در مسیر درست هدایت شوند .
آقای مهندس منوچهریان،عضو هیات مدیره فدراسیون صنعت آب ایران اشاره کرد: آینده تلخی در خصوص آب پیش رو داریم و معتقدیم تنها کاری که از دست اتاق ایران برمی آید این است که تلاش کند تا دولت را برای برون رفت از وضعیت خطرناک فعلی آب به اتخاذ تصمیم درست هدایت کند و به راهکارهایی که متصدیان صنعت آب اعم از فدراسیون صنعت آب، تشکل های مرتبط و دلسوزان صنعت آب مطرح می کنند نگاه ویژه ای داشته باشند و سعی کنیم تا شاید بتوانیم از این بحران بزرگ خارج شویم.
آقای دکتر امامی عضو هیات مدیره نیز چالش پروژه های صنعت آب و دیگر پروژه های کشوررا زمان طولانی اجرای آن ها دانست و گفت می توان سناریویی تبیین کرد که همه برنده باشند، یعنی سرمایه گذار، سرمایه گذاری کند، پروژه در مدت زمان مناسب خاتمه یابد و جامعه هم از منابع پروژه سود ببرد.
بدین ترتیب می توان گام هایی در مسیر توسعه پایدار برداشت و در این راستا پلنی طراحی نمود که همه ارکان پروژه اعم از سرمایه گذار، جامعه، پیمانکار، کارفرما و …. برنده باشند.
سپس آقای دکتر سلاح ورزی رییس اتاق ایران ضمن تشکر از حضور هیئت مدیره فدراسیون صنعت آب ایران به روند اضافه برداشت آب در حدود 21 برابر استاندارد اشاره کرد و افزود ، مشخص است که با این روند و ادامه آن چه سرنوشتی در انتظار ماست . نحوه حکمرانی کشور بخصوص حکمرانی آب باعث شده که با یک بحران ژرف شونده روبرو شویم .
وی ادامه داد : سیاست گذاری هر روز نه تنها بهبود نمی یابد که شرایط را سخت تر هم می کند.
در مورد برنامه هفتم توسعه، همانطور که استحضار دارید متاسفانه دولت در فرایند تدوین این برنامه هیچ مشارکتی با بخش خصوصی نداشت و در طول دو هفته گذشته به صورت شبانه روزی همکارانمان در اتاق، دفتر پژوهش ها، تشکل ها در حال کار روی برنامه هستند. و ما هم داریم مجرا و مسیری پیدا می کنیم که بتوانیم این پیشنهادات را از طریق کمیته های تخصصی و نهایتا به کمیسیون تلفیق برسانیم. همچنین تلاش داریم تلاش که حداقل ضمن دعوت از کمیسیون محترم تلفیق مجلس به اتاق ایران ، پیشنهادات اصلی بخش خصوصی را مرور کنیم و در همین ارتباط حتما از فدراسیون صنعت آب ایران دعوت خواهیم کرد تا نماینده ای در این جلسه به منظور ارائه پیشنهادات خود در زمینه آب داشته باشد.
رئیس اتاق ایران افزود ، با وزیر محترم نیرو هم توافق و تفاهم کردیم که در حوزه آب و مسائلی که به حوزه سرمایه گذاری بخش آب برمیگردد صحبت کنیم و شاید به توافقاتی برسیم .
ایشان همچنین پیشنهاد کردند تا فدراسیون صنعت آب ایران در یکی از جلسات هیات نمایندگان اتاق به موضوع چالش آب و اثرات مخرب آن بر اشتغال و صنعت پرداخته تا ضمن آشنایی اعضای هیات نمایندگان با این شرائط ، راههای برون رفت از وضعیت موجود را هم ارائه نماید .
وی در ادامه به نگاه دولت ها به پروژه های نیمه تمام به عنوان دارایی ها اشاره کرد و گفت : متاسفانه دولتها به این پروژه ها طی سالهای گذشته تاکنون به عنوان ابزاری برای تامین کسری بودجه نگاه میکنند که در نهایت به بن بست خورد. البته هیچ یک از مسائل باعث نمی شود که ما کوتاه بیاییم یا دست بکشیم و هر آنچه که لازم است تا در این نگاه تغییر ایجاد شود به حاکمیت منتقل کنیم .
آقای دکتر سلاح ورزی رئیس اتاق ایران افزود : ما معتقدیم اتاق به تنهایی این توانایی و ظرفیت را ندارد که در تمام حوزه ها به نحو موثر مسائل را جلو ببرد منتها وقتی بتوانیم تشکل های بالادستی مثل فدراسیون ها را به صورت واقعی و در کنار اتاق ببینیم و کمک بگیریم می توانیم قوی تر و تخصصی تر مسائل را به سیاست گذار منتقل کنیم لذا در قالب تقسیم کاری برنامه جدی داریم که طی روزهای آینده شروع کنیم با تشکل های بالادستی و فدراسیون ها وارد مذاکرات شویم و به ماموریت هایی برسیم و ماموریت ها را به شکلی به آنها بسپاریم و اتاق به عنوان پشتیبان و منعکس کننده و صدای تشکل تخصصی مربوطه عمل کند . همچنین در حوزه بین المللی اتاق هم در حال تمرکز بر همین ماموریت ها و روی کشورهای هدف هستیم که چگونه می توانیم در مورد ظرفیت بی بدیل صدور خدمات فنی و مهندسی کشور کارکنیم و به دنبال مسیرهایی هستیم تا در قالب کنسرسیوم و … با کشورهای ثالث و بطور مثال کشورهای همسایه و پروژهای زیرساختی این کشورها ورود کنیم و به دنبال شورا یا کارگروه هایی هستیم و مطمئنا می توانیم از ظرفیت فدراسیون صنعت آب ایران هم جهت حضور در این کارگروه ها استفاده کنیم .
در ادامه نشست آقای دکتر باقری نائب رییس اتاق ایران ضمن تشکر از فدراسیون صنعت آب ایران گفت :
در ارتباط با موضوع آب نظر بنده این است که در حال حاضر با اولویت بالایی مهمترین چالش کشور است. چالشی که آثار گسترده ای علاوه بر صنعت آب بر بسیاری از صنایع کشور، محیط اجتماعی، آحاد مردم و زندگی دارد و مسائل و مشکلات بسیار گسترده ای را می تواند رقم بزند که تبدیل به چالش هم شده است.
وی افزود : اولین و بزرگترین مسئله ما در صنایع کشور به خصوص صنعت آب و برق موضوع سرمایه گذاری است به نحوی که طی سال های گذشته به دلیل نوع نگرشی که در اقتصاد دولتی و نیم نگاهی که در خصوص سرمایه گذاری وجود دارد و از طرفی نپرداختن به حوزه اقتصاد برق و عدم توجه به موقع به اقتصاد آب و تدوین شرایطی برای تعامل اقتصادی و ایجاد بستر نظام مند اقتصادی و عرضه و تقاضا و نداشتن قیمت واقعی و محدود کردن و اقتصاد دستوری به نقطه ای رسیدیم که الان هستیم. بنابراین به جمع بندی می رسیم که از سرمایه گذاری و اقتصاد آب باید شروع کنیم به حل مسائلی که در این حوزه وجود دارد تا جایی که قطعا در اقتصاد آب می رسیم به طرح های نیمه تمام ، پروژه هایی که معطل مانده است . سرمایه گذاری که اعتماد و اطمینان به بازگشت اصل سرمایه ندارد. ما در یک فرایند نامتعادل اقتصادی فعالیت می کنیم. دوستان در فدراسیون صنعت آب در ابتدای نشست اشاره کردند که محصولی تولید می شود که به قیمت ذاتی خود به فروش نمی رسد و این آثار اقتصادی و اجتماعی دارد.
وی افزود : در دوره دهم اهمیت بسیار ویژه ای را برای تشکلها و فدراسیون ها در ساختار ی که در حال تدوین آن هستیم قائل خواهیم شد. و فدراسیون آب هم به همین ترتیب از این قائده مستثنی نخواهد بود . در حوزه صادرات خدمات فنی و مهندسی می توانیم پرچم دار باشیم .وی ادامه داد : در مورد برنامه هفتم الان فرصت جدیدی برای احکام جدید نیست. در حال حاضر دفاع از احکام و اولویت بندی موارد هست که پیشنهاد میکنم حتما با مرکز پژوهش های اتاق در ارتباط باشید و اولویت هایی که مدنظر فدراسیون صنعت آب ایران است و بانظر متخصصین و کارشناسان امر تهیه شده در اختیار آن مرکز قرار داده شود .
دکتر باقری افزود : مصرف کننده های نهایی آب را باید مشخص کرد. بیش از 90% مصرف آب در بخش کشاورزی است.
و لازم است انقلابی در حوزه کشاورزی صورت گیرد. نقاط مصرف اهمیت دارد و باید ساماندهی کند .
وی گفت : از فدراسیون صنعت آب ایران تقاضا دارم علاوه بر حضور در ” کمیسیون توسعه پایدار و آب” در کمیسیون صنعت هم مشارکت داشته باشد و :کمیته صنعت آب” را در ذیل کمیسیون صنعت شکل دهد. در کمیسون توسعه پایدار و آب مفاهیم کلان آب را دنبال و بحث صنعت آب را در کمیسیون صنعت پیگیر باشید .
در پایان این نشست رییس فدراسیون صنعت آب ایران خواسته های مهم این فدراسیون را بصورت خلاصه به شرح ذیل مطرح نموده و اعلام داشت که این فدراسیون با استفاده از همه ظرفیتهای تخصصی و کارشناسی آماده هرگونه مساعدت و همکاری جهت نیل به اهداف اتاق ایران است :
– نظام گردش کار و مسائل بین اتاق، فدراسیون و تشکلها از طریق تدوین نظام نامه ای که به موجب آن چارچوب همکاری و حدود و وظایف و تکالف حقوق طرفین مشخص و به تدریج نهادینه شود.
– فعال شدن بیشتر کمیسیون احداث و توجه و تمرکز بر نظام فنی و اجرائی کشور
– واگذاری نمایندگی اتاق در نهادهای دولتی و مجلس به فدراسیونهای تخصصی
– موضوع اصلاحات اساسنامه فدراسیونها و پیشنهاد ارائه مدل توسط هر فدراسیون و تصویب آن توسط اتاق
– تقویت نقش اتاق در ایجاد پل ارتباطی بین فدراسیون (بخش خصوصی) با دولت (تبصره ماده 2 و 3قانون بهبود کسب و کار، دولت هامکلف به توجه و استعلام از اتاق ها و تشکل ها در تدوین یا اصلاح مقررات هستند)
– برنامه هفتم و بحث سرمایه گذاری و مشوقهای خاص برای پروژههای صنعت آب با توجه به تهدید وضعیت آب و پیگیری اتاق از دولت و مجلس در این خصوص
– انتخاب تعدادی از هیات رییسه کمیسیونهای اتاق از فدراسیونها
– پیش بینی منابع مالی مکفی برای فدراسیونها
– فضای استقرار برای فدراسیونها
برچسب ها: هیئت رییسه اتاق ایران ، هیات مدیره فدراسیون صنعت آب ایران ، حاجی کریم رییس فدراسیون صنعت آب ، برنامه هفتم توسعه ، دکتر باقری نائب رییس اتاق ایران ، دکتر سلاح ورزی رئیس اتاق ایران ، کمیسیون توسعه پایدار و آب
ارسال دیدگاه
نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد